ch top

Oma tarina eheyttää ja kutsuu kasvamaan hyvästä parhaaksi, omana itsenään.

Haluan jakaa kanssasi kokemuksen kansainvälisestä coaching-konferenssista, jossa erään työpajan teemana oli coachin autenttisuus. Yksi ydinviesteistä oli se, että elät omaa tarinaasi aidosti todeksi, kun sanasi ja tekosi ovat yhdenmukaisia. Silloin olet entistä enemmän läsnä sekä itsellesi että toisille.

Tarinan ja havainnoinnin yhteys

Työpajassa parinani oli turkkilainen coach-kollega Gülruh. Meitä kehotettiin kirjoittamaan kuvaus itsestämme coachina: millaisia olemme, miten työskentelemme ja mitä saamme aikaan. Tehtävä innosti, hämmensi ja pysäytti. Miten kiteyttää tärkeimmät osaamiseni ja työtapani coachina? Entä keskeiset arvoni ja tavoitteeni? Kehtaanko hehkuttaa erinomaisuuttani vai tyydynkö toteamaan kuivasti, miten asiat ovat?

Luimme kuvaukset toisillemme ja varmistimme, että toinen oli ymmärtänyt viestin oikein. Oman tarinani jakaminen Gülruhille tuntui siltä, kuin olisimme menneet yhdessä saunaan. Näin paljon tulin paljastaneeksi itsestäni tuiki tuntemattomalle! Yhtäkkiä kuuntelin ja katselin itseäni toisen korvin ja silmin. Suustani tipahtelevat sanat olivat painavia ja täynnä merkitystä.

Siirryimme pienryhmään, jossa coachasin Gülruhia ja muut havainnoivat työskentelyäni. Alkumetrejä väritti epäonnistumisen pelko. Kohta kirjoittamani kuvaus palautui mieleeni. Se viritti ja alkoi ohjata toimintaani. Olo oli keskittynyt, kepeä ja johdonmukainen. Välillä koin hämmennystä ja epävarmuutta, jotka nekin olivat hyvin totta. Hetkittäin tietoisuus ryhmästä kasvoi, sitten taas hälveni. Jäljelle jäi jäntevä läsnäolon kokemus. Keskustelu virtasi. Oli inspiroivaa.

Lopuksi muu ryhmä ja Gülruh jakoivat minulle havaintonsa. Ne vahvistivat, että toimintani ja alkuperäinen kuvaukseni olivat yhdenmukaisia, minkä lisäksi he olivat nähneet työskentelyssä muutakin hyvää. Yllättävää, ilahduttavaa ja levollista! Palautetta merkityksellisempiä olivat kuitenkin kokemani tietoisuuden muutos ja mielen kirkkaus, jotka tarinani kertominen toiselle coachille ja vertaisten havainnointi saivat minussa aikaan.

Kohti autenttista tarinaa

Autenttinen coach kertoo ja elää samaa tarinaa. Se ei ole helppoa, sillä olemme usein sokeita itsellemme. Mitä tarkemmin näet itsesi ja osaat kuvata itseäsi ja toimintatapaasi, sitä tarkemman peilin saat. Hyväksymällä sen mitä näet ja katsomalla eteenpäin kasvatat rutkasti toimintavapauttasi.

Ensin kannattaa siis hyväksyä, että olet sellainen coach kuin olet. Kannattaa myös tutustua omaan coach-sinääsi vähän tarkemmin. Miten hän toimii, mihin hän pyrkii mikä hänelle on tärkeää ja arvokasta? Lähde liikkeelle nykyhetkestä. Havainnoi itseäsi. Kiteytä huomiosi kuvaukseksi, jota testaat asiakkaillasi coachingprosessin päätteeksi. Kysy mitä mielikuvia he liittävät sinuun. Mitä he näkevät sinussa ja kokevat kanssasi? Mitä he arvostavat sinussa? Vertaa saamaasi palautetta omaan kuvaukseesi. Mitä tunnistat, mitä et? Kaipaako oma kuvauksesi päivitystä tai muutosta?

Pyydä tuttua coachia havainnoimaan sinua in action. Kysy, mihin hän erityisesti kiinnitti huomiota. Mistä hän piti työskentelyssäsi? Mitä hän ihmetteli? Millä sanoilla hän kuvaisi työtapaasi ja ominaislaatuasi? Entä tuloksia? – Jaa vasta sitten oma kuvauksesi. Keskustelkaa kuvausten yhtäläisyyksistä ja eroista. Jatka pohdintaa itseksesi.

Voit myös lähteä liikkeelle toiveista ja haluamastasi tulevaisuudesta. Millaiseksi coachiksi haluat tulla, miten haluat toimia ja mitä saada aikaan? Mitä vahvuuksia näet itsessäsi jo nyt, mitä vahvuuksia haluat käyttää tulevaisuudessa? Anna tulevisuudenvision ohjata työskentelyäsi huoneentaulun lailla.

Myös mielikuvitusta voi käyttää! Voit nimittäin koska tahansa kutsua arvostamasi kollegan tai viisaan opettajan mukaan coaching-tapaamiseen ilman, että coachattavasi aavistaa tuon taivaallista. Mitä inspiroiva mielikuvitushenkilö näkee ja kuulee työskentelyssäsi? Mitä hienoa hän nostaisi siitä esiin? Palkinnoksi saat myötäelävää havainnointia ja luovia säröjä ajatteluusi.

Astu rohkeasti omaan tarinaasi!

 

Developing an authentic description of our practice: from reductionism to revelation'
David Megginson & Vincent Traynor
EMCC 22nd annual mentoring and coaching conference