Eritä luottamushormonia ja vahvista tiimisi tuloksellisuutta | BoMentis Coaching House

Eritä luottamushormonia ja vahvista tiimisi tuloksellisuutta

Blogit

Aivotutkija Paul Zak tutkimustiiminsä kanssa päätyi kiinnostavaan tutkimustulokseen: ”Työyhteisöt, joissa työntekijöillä on korkea keskinäinen luottamus, erosivat matalan luottamuksen yhteisöistä monella tavalla: Heillä on 60% parempi työtyytyväisyys ja 70% parempi sitoutuminen yritykseen.” Psykologisen vaikutuksen lisäksi sairaspoissaolot olivat huomattavasti pienemmät (13%). Myös tuottavuus oli merkittävästi parempi (50%).

Tulos on helppo ostaa. Huomattavasti mielekkäämpää on siis olla korkean luottamuksen työyhteisössä kuin matalan. Jos ja kun siis luottamuksella ja sen määrällä on merkitystä, mitä pitää tehdä, että luottamusta voidaan lisätä. Ja ennen kaikkea: Miten luottamus ja sen rakentuminen näkyvät aivojen toiminnassa? Aivotutkijan nostaa mm. seuraavat neljä keinoa luottamuksen lisäämiseksi. Esimiehenä voit alkaa heti soveltaa yhtä tai useampaa niistä:

1. Anna tunnustusta onnistumisista

Yksinkertainen tapa lisätä luottamusta tiimiin on antaa onnistumisista myönteistä palautetta. Neurotiede myös vahvistaa, että tunnustuksella on merkittävä vaikutus luottamukseen. Henkilökohtainen palaute, joka tulee odottamatta, osuu ja uppoaa. Samalla luottamusta todentava oksitosiini-hormonia erittyy. Vielä, jos tunnustus tulee vertaisen suusta, hormonieritys kasvaa entisestään.

2. Jaa tietoa avoimesti

Työyhteisöissä pesii usein tietämättömyyden varjo. Yrityksen iso kuva on hämärän peitossa ja strategiset valinnat jäävät sanahelinäksi. Kun tietämättömyydestä kumpuava epävarmuuden tunne leviää yhteisöön, seurauksena on krooninen stressi. Neurotieteen kannalta epävarmuuden tunne estää oksitosiinin erittymisen. Samalla estyy myös tiimityöhön kätketyn potentiaalin hyödyntäminen. Epävarmuuden vastavoima on avoimuus. Mitä enemmän puhutaan oikeista asioista, nostetaan epävarmuutta herättävät asiat tiimin yhteiseen käsittelyyn, sitä varmemmin saadaan luottamushormonit liikkeelle.

3. Vahvista tiimin vuorovaikutussuhteita

Usein kuulee sanottavan sitä, että töissä ollaan ensisijaisesti sen vuoksi, että saavutetaan asetetut tavoitteet. Fokus on perustekemisessä, ei niinkään ystävyyssuhteiden vahvistamisessa. Musta-valkoisen erottelun, työ-vapaa-aika, sijaan neurotieteet ohjaavat suuntaamaan huomiota myös suhdepuolelle. Kun tarkoituksellisesti vahvistetaan tiimin keskinäisiä yhteistyö- ja vuorovaikutussuhteita, suoritustaso paranee.

Käyttämällä tietoisesti tiimin yhteistä aikaa siihen, että tutustutaan toisiin ja tehdään töitä erilaisissa kokoonpanoissa, aktivoidaan luottamuksen vahvistumisen prosessi. Myös tiimin yhteiset tiimivalmennukset ulkopuolisen ohjaamana tekevät samaa. Eli, kun yhteistyösuhteet vahvistuvat, lisääntyy samalla yksilötasolla halu laittaa itseään peliin enemmän yhteisen vuoksi.

4. Osoita inhimillisyyttä

Esimiehet eivät ole kaikkitietäviä vastausautomaatteja. Päinvastoin – tavallisia ihmisiä omine vahvuuksineen ja heikkouksineen. Yksinkertainen tapa aktivoida inhimillisyyttä onkin kysyä tiimiläisiltä apua. Oksitosiinin tuotanto myös aktivoituu, kun henkilö kohtaa avuntarpeessa olevan. Oman tietämättömyyden ja epävarmuuden osoitus on paradoksaalista: Mitä enemmän esimies uskaltaa olla inhimillinen, sitä enemmän hän herättää luottamusta.

Summa summarum: Aivotutkijat ovat todistaneet sen, minkä arkikokemus vahvistaa. Jo pelkästään tunnustuksen antaminen, avoimuus tiedonkulussa, tiimin keskinäisten suhteiden vahvistaminen sekä esimiehen oman inhimillisyyden osoitus ovat keinoja lisätä luottamushormonin eriytymistä tiimiläisissä.

Jos ja kun luottamuksen määrä korreloi businesstuloksiin, kannattaisi ainakin kokeilla. Olisiko luottamushormonin erittämisessä teema alkavalle vuodelle 2019?

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste