Mistä apua muutoksen keskellä vaikuttamiseen? | BoMentis Coaching House

Mistä apua muutoksen keskellä vaikuttamiseen?

Blogit

Mikään ei ole pysyvää paitsi muutos

Muutosvauhdista on tullut valtavaa ja voimavarat kuluvat yhä useammalla meistä arkirutiineihin. Muutosten jyllätessä takerrumme helposti kontrolliin. Kun asioita ei voi kontrolloida, se voi johtaa ennen pitkää riittämättömyyden tunteeseen. Nämä tunteet saattavat olla oireita kommunikaatioyhteyden puutteesta tai heikkoudesta.

Usko omaan osaamiseen ja jaksamiseen alkaa horjua. Kuulostaako tutulta? Tässä artikkelissa kerromme mistä saat apua muutoksen keskellä vaikuttamiseen.

Kommunikaatioyhteys kateissa?

Muutos on aina haastavaa ja erityisen haastavaa se on silloin, kun muutoksen pitäisi tapahtua organisaation sisällä. Etenkin, jos kommunikaatioyhteys tökkii tai sitä ei ole ollenkaan.

Muutosvastarinta johtuu usein nimenomaan kommunikaation heikkoudesta. Organisaation sisällä asioista ei osata tai uskalleta puhua ääneen. Keskustelulle ei ole olemassa sopivia foorumeita. Hyvänä esimerkkinä tästä on tiimipalaveri, jossa pomo ainoastaan kertoo millaisia muutoksia viedään läpi. Sen sijaan pitäisi luoda mahdollisuuksia avoimelle keskustelulle. Mahdollistaa se, että ihmiset saavat tuoda esiin omia huoliaan ja epävarmuuksiaan muutokseen liittyen. Muutoksen keskellä ihmisillä pitää olla ymmärrys siitä miksi muutos tapahtuu ja miten se heihin vaikuttaa. Tarvitaan yhteistä luottamusta siihen, että vaikeistakin asioista voidaan keskustella avoimesti. Ilman pelkoa siitä, että joku tuomitsee tai joku jätetään keskusteluiden ulkopuolelle.

Muutosta ei voi viedä läpi yksin

Parempia vuorovaikutustaitoja tarvitaan, sillä organisaation sisäisiä muutoksia ei voi kukaan viedä yksin läpi, vaikka kuinka puhkuisi suomalaista sisua. Muutoksia ei voida toteuttaa erillään siitä ympäristöstä missä toimitaan, vaan muutos voidaan viedä läpi ainoastaan yhteistyöllä.

Valitettavan usein organisaatioissa ollaan kuitenkin linnoittauduttu sekä osastojen että yksilöiden omiin siiloihin. Ihmiset pitävät kiinni omasta tontistaan ja keskittyvät omaan työhönsä. Samalla viestitään elekielellä tai sanattomasti, etteivät toisten työt kuulu itselle. Mikään ei ole helpompaa kuin siirtää vastuu pois itseltä ja keskittyä vain omaan tekemiseen.

Jotta voidaan mahdollistaa tavoitteellinen aikaansaaminen, tarvitaan yhteistä keskustelua. Tässä onnistuminen edellyttää sen ymmärtämistä, kuinka asiat ja ihmiset vaikuttavat toisiinsa. Kuinka kaikki on yhteydessä toisiinsa.

Systeemisestä ajattelusta apua muutoksen keskellä vaikuttamiseen

Systeemisyydessä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Osastot, tiimit ja yksilöt ovat kaikki kytköksissä toisiinsa. Systeemisen ajattelun ytimessä on vuorovaikutussuhteiden ja -verkostojen ymmärtäminen. Systeemiset työkalut auttavat parantamaan yhteistä vuorovaikutusta.

Vaikka muutosta ei voida viedä yksin läpi, sitä voidaan edistää valmentavan otteen ja systeemisen ajattelun avulla. Oman osaamisen kehittäminen tukee kykyäsi uudistua ja mukautua. Systeemisen ajattelun oppiminen ja ymmärtäminen antavat eväät muutoksen keskellä vaikuttamiseen.

Lue lisää mitä systeeminen ajattelu on ja millaisia hyötyjä ja mahdollisuuksia siihen liittyy.

 

Ota yhteyttä

Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla käyttöä hyväksyt evästeiden käytön.

Tietosuojaseloste